kezdőlap | galéria | térkép | letöltés | kapcsolat
HU | SK | EN | DE

A Bodrog-menti térség

települések

ZEMPLÉN (Zemplín), Szlovákia

Önkormányzat
Cím: 07634 Zemplin, Hlavna 49
Telefon: +421-56-628-6116
Fax: +421-56-628-6115
Email: obeczemplin@kid.sk
Zemplén honlapja: www.obeczemplin.sk

Zemplén a Wikipédián: kattintson ide!
Zemplén térképen: kattintson ide!

Zemplén vármegye névadó települése és egykori székhelye, István király korától 1754-ig. Ekkor Sátoraljaújhely vette át a megyeszékhely szerepét. Zempléntől kb. 3 km-re ÉK irányban egyesül a Latorca és az Ondava folyó, így képződik a Bodrog. A terület része a Latorca védett tájegységnek, amely a Bodrogot és holtágait is magában foglalja. A Bodrog jobb partján fekvő település földvára alatt IV. Béla országgyűlést is tartott. A vár a kuruc időkben ment tönkre; romja jól felismerhető, bár sáncait teljesen benőtte a növényzet. Köveiből 1628-ban Bethlen Gábor református templomot építtetett. A falu közepén álló egykori vármegyeháza 1668-ban épült, 1754 után egy darabig magtárnak használták, nemrégiben felújították.

Zemplén

LADMÓC (Ladmovce), Szlovákia

Önkormányzat
Cím: 07634 Ladmovce, Hlavná 46
Telefon/fax: +421-56-637-6124
Email: obecladmovce@zoznam.sk
Ladmóc honlapja: www.ladmovce.obceinfo.sk

Ladmóc a Wikipédián: kattintson ide!
Ladmóc térképen: kattintson ide!

Teherkikötőjét a Bodrog jobb partján az 1980-as években alakították ki. A település külterületén jelentős védett területeket találunk. A Ladmóci mészkövek Natura 2000 terület, az itteni ritka mészköves élőhelyeket védi, főként a pannon tölgyerdőket, a subpannon és a szárazságkedvelő réteket, a bozótosokat a mészköves talajokon, melyek az egész Bodrogközben egyedülállóak. Birtokosai között megtaláljuk a Dessewffy- és a Rákóczi-családot is. Lakosai korábban őstermelésből és szőlőtermelésből, valamint mészégetésből éltek.

Ladmóc

SZŐLŐSKE (Viničky), Szlovákia

Önkormányzat
Cím: 07631 Viničky, Tokajská 191/5
Telefon: +421-56-637-3281
Fax: +421-56-637-3452
Email: obecvinicky@kid.sk

Szőlőske a Wikipédián: kattintson ide!
Szőlőske térképen: kattintson ide!

A folyóparti település nevét szőlőhegyeiről nyerte. Része a történelmi Tokaji borvidéknek, híres borairól és pincéiről. A források szerint Zemplén várának tartozéka volt. Már István király idejében írásban említették. Sok neves nemesi családot találunk birtokosaik között, köztük a Báthory-, a Sennyey- és az Andrássy-családot is. A faluban találjuk a Kossuth-kúriát, amely ma magántulajdonban van. A település mellett működik a Mezőgazdasági Szakközépiskola, amelynek híres pincészete van. A kollégium szálláslehetőséget biztosít az idelátogatóknak. Közkedvelt a vastartalmú forrásból táplálkozó Hatfa nevű fürdő- és üdülőhelye, a Sulymostó főleg vadászok és horgászok számára nyújt élményeket.

Szőlőske

BODROGSZÖG (Klin nad Bodrogom), Szlovákia

Önkormányzat
Cím: 07631 Streda nad Bodrogom, Hlavná 91
Telefon/fax: +421-56-628-4830
Email: klinb@stonline.sk
Bodrogszög honlapja: www.klinnandbodrogom.ocu.sk

Bodrogszög a Wikipédián: kattintson ide!
Bodrogszög térképen: kattintson ide!

A kisközség közvetlenül a Bodrog bal partján fekszik. Itt található Szlovákia legalacsonyabb pontja, 94,3 m tengerszint feletti magasságban. A zsáktelepülés közúton csak Bodrogszerdahelyen keresztül közelíthető meg. A Bodrog egyik holtággá lett kanyarulata még több természeti értéket rejt, gazdag mocsári és vízi élőhelyként, ahol nagyrészt nyugalom és csend uralkodik. A falut töltés köti össze magyarországi testvértelepülésével, Felsőbereckivel. Első okleveles említése 1332-37 tájékáról származik. A 14. századtól számos nemesi család birtoka, a 19. században a Kossuth-család is magáénak mondhatta, Kossuth Lajos nyári lakja ma is megtalálható, leszármazottja, Kossuth Pál és neje sírkertje az egykori iskola területén van.

Bodrogszög

BORSI (Borša), Szlovákia

Önkormányzat
Cím: 07632 Borša, Ružová 188/2
Telefon/fax: +421-56-679-2213
Email: obecborsa@dornet.sk
Borsi honlapja: www.obecborsa.szm.com

Borsi a Wikipédián: kattintson ide!
Borsi térképen: kattintson ide!

Kis község a Bodrog jobb partján. Sátoraljaújhelytől a "kishatáron" átkelve 3 km-re fekszik, főútvonalon haladva 12 km a távolság. Állomása van a Sátoraljaújhely-Kassa vasútvonalon. Itt született II. Rákóczi Ferenc, 1676. március 27-én. A kb. 100 évvel korábban épült, ma is álló udvarházat több szakaszban bővítették. 2005-re több földszinti helyiségét felújították, majd a következő évben megújult a fejedelem szülőszobája. A kastély bejárata előtt áll Rákóczi mellszobra, Mayer Ede 1907-ben készült alkotása, ami 1969-ben került ide. Az eredetileg román stílusú református templom a 13. században épült, harangját Lorántffy Zsuzsanna ajándékozta az egyházközségnek 1654-ben. A Bodrog könnyen megközelíthető a községből, amelynek határában termálvíz-források várnak hasznosításra. A környéken Natura 2000 területek találhatók, amelyek értékes élőhelyeket őriznek.

Borsi

FELSŐBERECKI, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3985 Felsőberecki, Kossuth L. u. 59.
Telefon: +36-47-322-406
Fax: +36-47-521-477
Email: phfber@freemail.hu

Felsőberecki a Bodrogköz honlapján: kattintson ide!
Felsőberecki térképen: kattintson ide!

A Bodrog bal partján, a szlovák határ közelében fekvő község. A 7 km-re fekvő Sátoraljaújhellyel rendszeres autóbusz-közlekedés köti össze. A településen rendszeres jelenség a tavaszi árvíz, és a Bodrog közelsége miatt magas a talajvíz szintje. Itt működik a Bodrog legészakibb komp-átkelőhelye. A falu birtokosai az idők során gyakran változtak, megtalálhatjuk közöttük rövid ideig Bocskai Istvánt is, vagy a Jósika-családot a 19. század elején. Az 1884. évi tűzvészben majdnem az egész község leégett. Református temploma 1790-ben épülhetett. Értékes ipari műemlék a 110-éves Mailáth József szivattyútelep a Felsőberecki-főcsatorna torkolatánál, ami a Bodrogot a karcsai és pácini Karcsával egyaránt összeköti. A településen jól felszerelt vízparti kemping és vendégházak, valamint kenukölcsönzés is rendelkezésre áll.

Felsőberecki

ALSÓBERECKI, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3985 Alsóberecki, Kossuth L. u. 29.
Telefon: +36-47-322-224
Fax: +36-47-521-477
Email: phfber@freemail.hu
Alsóberecki honlapja: www.alsoberecki.eoldal.hu

Alsóberecki térképen: kattintson ide!

A Bodrog bal partján, fontos közúti híd mellett fekvő község. Az 5 km-re fekvő Sátoraljaújhely rendszeresen közlekedő autóbusz-járatokkal is elérhető. A sűrű csatornahálózat ellenére magas a talajvíz szintje. A Bodrog árvize korábban többször is elpusztította a települést. A falut először egy 1355-ben kelt oklevélben említik, az Anjou-korban, Bereck alakban. A törökök felégették, 1831-ben kolerajárvány pusztított. Templomát többször újjá kellett építeni, mai református temploma 1885-ben épült. A Bodrog és holtága a horgászok és vízitúrázók kedvelt helye.

Alsóberecki

SÁROSPATAK, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3950 Sárospatak, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-47-513-240
Fax: +36-47-311-404
Email: sarospatak@sarospatak.hu
Sárospatak honlapja: www.sarospatak.hu

Sárospatak térképen: kattintson ide!

A kulturális jelentőségéről híres kisvárost kettészeli a Bodrog. A Sátoraljaújhely-Miskolc vasútvonal egyik állomása. Autóbusz-közlekedési csomópont a Bodrogköz felé. A Honfoglalás idején Árpád vezér egyik vitéze, Ketel kapta meg a birtokot, amit később I. András szerzett meg felesége kedvéért. Ekkortól királynői birtokként tartjuk számon. 1207-ben itt született a későbbi Árpádházi Szent Erzsébet. 1429-ben Zsigmond király szabad királyi várossá nyilvánította. A mohácsi vész után a koronaőr Perényi Péter szerezte meg a birtokot, majd felépítette a ma is álló Bodrog-parti várát. Később ez lett a fejedelmi Rákóczi-család rezidenciája a 17. században. Évszázadokig a reformáció egyik legerősebb bástyája volt, Református Kollégiumában a magyar szellemi élet kiválóságai nevelkedtek. A Rákóczi-vár a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma néven a térség legnagyobb látogatottságú műemléke.

Sárospatak

BODROGOLASZI, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3943 Bodrogolaszi, Fő u. 11.
Telefon/fax: +36-47-303-003
Email: bodrogolaszi@axelero.hu
Bodrogolaszi honlapja: www.bodrogolaszi.hu

Bodrogolaszi térképen: kattintson ide!

A Bodrog jobb partján fekvő település a 37. számú főközlekedési út mellett található, 5 km-re Sárospataktól. Vasútállomása van. Az Árpád-kori településre a tatárjárás után vallon telepesek költöztek, akiket a köznép olaszoknak nevezett, amire a község elnevezése ma is emlékeztet. Előbb a török pusztítja el, majd 1739-ben pestisjárvány tizedeli lakosságát. A 18. századig a pálos rend birtoka, 1808-tól a Lónyay-családhoz tartozik, akik az 1860-as években kastélyt építettek itt. A római katolikus templom román stílusban épült a 12. században, a barokk átépítéskor befalazott ikerablakai újra láthatók lettek, amikor a templom eredeti stílusát helyreállították. A görög katolikus plébániát már 1360-ban, Nagy Lajos király idejében írásban is említették. A Bodrog-parton táborhely és turistaház, valamint a faluban több vendégház várja a vendégeket. Kajak-kenu kölcsönzésére van lehetőség.

Bodrogolaszi

SÁRAZSADÁNY, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3942 Sárazsadány, Fő u. 50.
Telefon/fax: +36-47-390-002
Email: sarazsadany@axelero.hu

Sárazsadány a Wikipédián: kattintson ide!
Sárazsadány térképen: kattintson ide!

Kisközség a Bodrog és a 37. számú főközlekedési út között, a folyó jobb oldalán. Sárospatakkal autóbusz-járatok kötik össze. A település az egykori Sára és Bodrogzsadány egyesítésével jött létre a 19. század végén. IV. Béla idején már lakott volt, birtokosai királyi adományként kapták. A 15. századtól a tőketerebesi pálosoknak is voltak itt földjeik, sőt kolostort és templomot is építettek. Az 1739. évi pestisjárvány nem kímélte a falut. 1605-től Bocskai István birtokolta, rövid ideig. 1888-ban a Bodrog áradása pusztított. Első, paticsfalú református temploma 1818-ban épült, az újabbat 1905-07 között emelték a község árvizektől mentes, magasabb pontján.

Sárazsadány

OLASZLISZKA, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3933 Olaszliszka, Szent István u. 5.
Telefon: +36-47-358-001
Olaszliszka honlapja: www.olaszliszka.eu

Olaszliszka térképen: kattintson ide!

A kiterjedt község a szeszélyesen kanyargó Bodrog és a 37. számú főközlekedési út között húzódik. Vasútállomása Vámosújfalu területén található. Rendszeres autóbuszjáratok kötik össze Sárospatakkal, és megállóhely a Sárospatak-Nyíregyháza között közlekedő autóbuszok számára. Liszka a tatárjárás után beköltöztetett vallon (a köznép által olasznak nevezett) szőlőművelő népcsoport emlékét máig nevében őrzi. Az egykori királyi birtokot IV. Béla a szepesi prépostságnak adományozta, amit 1423-ban Zsigmond király is megerősített. Mátyás király vásártartási jogot és városi rangot adott. Messziről feltűnik a 14. században, gótikus stílusban épült római katolikus templom csonkatornya, ami jóval a templom előtt, őrtoronynak készült. templom mai, barokk formáját a 18. században kapta. A református templom a 18. század végén készült el, copf stílusban. Egyedi építészeti örökség a csúcsíves kőhíd a 18. századból, ami a Kassán át Galíciába tartó kereskedelmi út fontosságát bizonyítja.

Olaszliszka

SZEGILONG, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3918 Szegilong, Dózsa György u. 74.
Telefon: +36-47-591-000
Email: szegilong@freemail.hu
Szegilong honlapja: www.szegilong.hu

Szegilong térképen: kattintson ide!

A Zempléni-hegység lábainál, közvetlenül a 37. számú főközlekedési út mellett elhelyezkedő község. A Bodrogtól kissé távolabb, mintegy 800 méterre fekszik. Vasúti megállója van a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, Erdőbénye néven. A "Long" elsődlegesen a Bodrog jobb partján, Sátoraljaújhelytől Bodrogszegiig húzódó erdőt jelöli. A 15. században a tokaji vár tartozéka volt, később a Tornai-, majd a Rozgonyi-család a birtokos; majd a Rákóczi-család is birtokolja A török pusztítás és a Rákóczi-szabadságharc eseményei miatt egy időre elnéptelenedett. Része a hegyaljai borvidéknek.

Szegilong

SZEGI, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3918 Szegi, Alkotmány út 35/a
Telefon: +36-47-309-077, +36-47-509-000
Email: szegi@szegi.hu
Szegi honlapja: www.szegi.hu

Szegi térképen: kattintson ide!

A Bodrog-folyó és a 37. számú főközlekedési út által közrezárt összefüggő települések (Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr) legészakibb tagja. A Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon állomása van. Autóbusz-közlekedése nem számottevő, de a Sárospatakot Nyíregyházával összekötő rendszeres buszjáratok érintik a települést. Árpád-kori eredetű. Első írásos említése 1370-ből maradt fenn, ahol Zugy néven szerepel. Legkorábbi ismert birtokosai a Buttkayak. Mátyás király a tokaji várbirtokhoz csatolta, majd 1647-ben a szatmári jezsuiták kapták meg. A falu határában fejeződött be 1849-ban a "bodrogkeresztúri ütközet", amelyben a nemzetőrök legyőzték Schlick generális seregét. A község mellett talált kaolint az 1930-as években kezdték kitermelni.

Szegi

BODROGKISFALUD, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3917 Bodrogkisfalud, Kossuth L. u. 65.
Telefon: +36-47-396-056
Fax: +36-47-309-077
Email: bodrogkisfalud@bokihiva.t-online.hu
Bodrogkisfalud honlapja: www.bodrogkisfalud.hu

Bodrogkisfalud térképen: kattintson ide!

Hosszan elterülő, Szegivel és Bodrogkeresztúrral egybeépült község a 37. számú főközlekedési út és a Bodrog között. Vasútállomása Bodrogkeresztúr néven működik. Autóbusszal elérhető Sárospatak és Nyíregyháza is. Önálló község 1991-ben lett, korábban Szegivel együtt alkotta Bodrogszegi települést. 1220-ból származó dokumentum említi először, Kisfalud néven. Mátyás király a tokaji várbirtokhoz csatolta, majd a Szapolyaiak tulajdona lett. A török pusztítása után újraépült. Legjelentősebb eseménye az 1849 januárjában vívott "bodrogkeresztúri ütközet", aminek a Millennium évében emelt emlékoszlop állít emléket.

Bodrogkisfalud

BODROGKERESZTÚR, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth L. u. 85.
Telefon/fax: +36-47-396-002
Email: bodkerhi@t-online.hu
Bodrogkeresztúr honlapja: www.bodrogkeresztur.hu

Bodrogkeresztúr térképen: kattintson ide!

A 38. számú főút mentén húzódó község a Bodrog jobb partján, a Dereszla-domb aljában helyezkedik el. Vasútállomása Bodrogkisfaludon található. Közvetlen autóbusz-járattal elérhető Sárospatak és Nyíregyháza is. A falu határában újkőkorszaki település maradványait lelték fel, pattintott kőszerszámokkal, obszidiánból készült eszközökkel. Az i.e. 2300-2100-ból származó emlékeket bodrogközi kultúra elnevezéssel illetik. A honfoglaló magyarok által épített várat a tatárok lerombolták. A település adta nevét az 1849. január 22-i csatának, amelyben Klapka tábornok győzelmet aratott Schlick osztrák generális csapatai felett. Az ütközet emlékére 1896-ban emlékoszlopot állítottak. Legrégebbi épületei az 1481-1510 között épült késő gótikus, hálóboltozatos római katolikus templom.

Bodrogkeresztúr

TOKAJ, Magyarország

Önkormányzat
Cím: 3910 Tokaj, Rákóczi u. 54.
Telefon: +36-47-352-511
Fax: +36-47-352-006
Email: onkormanyzat@tokaj.hu
Tokaj honlapja: www.tokaj.hu

Tokaj térképen: kattintson ide!

A Bodrog és a Tisza összefolyásánál elterülő kisváros a világhírű borvidék névadója. Állomása van a Miskolc-Nyíregyháza vasúti fővonalon, megállóhely a Sárospatakot Nyíregyházával összekötő autóbusz-járatok vonalán. A tiszai átkelőhelyet már az Árpád-korban Hímesudvar néven ismert földvár védte, amely a tatárjáráskor elpusztult. Ezután egy kisebb kővár épült a hegyoldalban, majd a 14. században a folyótorkolatnál emeltek erődítményt. A település birtokosai között Mátyás királyt is megtaláljuk. Itt választották királlyá Szapolyai Jánost 1527-ben. A várat a Rákóczi-szabadságharcban a fejedelem elfoglalta, majd leromboltatta. Ezután Tokaj királyi kamarai birtok. A bortermelés ma is a város fő gazdasági ága, a történelmi időket számos épület, borpince és köztéri emlékmű idézi. A környék természeti értékei kiemelkedő jelentőségűek.

Tokaj
impresszum  |  adatvédelem  |  admin
Valid XHTML 1.0 Strict  |  készítette  HonlapSzalon